Kemelut apa berlaku dalam pengurusan akhbar Harakah membuktikan lidah rasmi PAS itu tidak terlepas daripada kawalan politik, akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia, melaporkan hari ini.

Anda sedang menonton: Kata kata perjuangan yang sia sia

Penolong pengarangnya Ku Seman Ku Hussain berkata, apa yang terjadi kepada Harakah itu membuktikan perjuangan menegakkan gratis akhbar ialah sesuatu apa sia-sia.

“Situasi di negara kita berbeza, akhbar selalunya terpaksa mengalah kepada politik. Saya percaya Lutfi tambahan menyedari luwes ini,” katanya merujuk kepada ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman.


“Kontroversi Harakah kini menjadi topik hangat dalam kalangan mendukung dan dengan fasih PAS. Mereka macam noël percaya PAS bertindak sedemikian.”

Pengasas Harakah Ishak Surin minggu lalu menggesa Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berundur daripada kedudukannya kemudian pengerusi media rasmi parti Islam itu kerana memecat tiga pengarangnya.

Ishak berkata tindakan memecat Pengarang Harakah Tarmizi Md Jam, Pengarang rencana Roslan hamida dan Lutfi bersifat zalim dan melanggar hak gratis bersuara.

"Saya cabar Mustafa berundur. Kita mendesak benci 'anak' apa kita lahirkan tiba-tiba bersikap zalim," katanya.

Ku Seman berkata, kemelut Harakah itu membuktikan kawalan politik nanti atas tajuk rencana akhbar satu perkara biasa dan kumpulan pengarang itu bukan saja haruss “menjaga” parti tetapi juga golongan tertentu apa dominan batin parti.

Beliau mendakwa, pemimpin politik parti itu juga tidak mahukan kebebasan akhbar dan maafkan saya yang dilaungkan selama ini hanya drama semata-mata.

“Akhbar digunakan buat memperlahankan musuh batin dan luar parti. Tetapi perkara ini noel banyak diketahui penyokong.

“Saya always ditanya rakan-rakan apa totok PAS sekitar kebebasan akhbar.

"Tetapi jawapan saya noel menggembirakan kerana adopsi mereka sudah tersihir melalui kepetahan rakyat berjaja di market politik,” katanya menerusi kolum Anekdot Ahad hari ini.

Ku Seman berkata, fasih atau mendukung parti harus melihat sesuatu rumor dengan mendapatkan pelbagai terusan maklumat dan tidak bergantung kepada hebahan lidah rasmi semata-mata.


Story continues

Katanya, mencapai mendedahkan diri kepada pelbagai kanal maklumat maka pelbagai dimensi baik dan buruk dapat dilihat dengan lebih jelas.

“Penyokong PAS noël boleh ketergantungan kepada Harakah saja untuk menilai PAS dan pemimpinnya.

“Sudah tentu yang kurang baik kyung pemimpin PAS noël ada di dalam Harakah dan mungkin ada batin akhbar lain, walaupun secara prinsip mereka mendesak menyampah.

Lihat lainnya: Dampak Masuknya Budaya Asing Ke Indonesia Yang Terpengaruh Budaya India

“Begitu juga penyokong parti lain, mereka boleh saja cited kritikan batin Harakah untuk melihat kepincangan parti dan pemimpinnya. Itupun kalau mereka sanggup penerimaan kenyataan apa pahit,” katanya. – 11 Januari, 2015.